Nasiona Chia kryją w sobie potężną leczniczą moc i dawkę energii, która wzmocni i
odżywi organizm. Są niezwykle pożywne i zapewniają nieocenione korzyści
zdrowotne. Odpowiedzialne są za utrzymanie dobrej kondycji fizycznej i psychicznej, dzięki spożywaniu tych ziaren mamy bystry umysł.Nasiona Chia
są coraz powszechniej stosowane w Europie. W 2009 roku zostały
zatwierdzone przez Unię Europejską jako produkt spożywczy i są coraz
powszechniej dostępne w sprzedaży (sklep internetowy, sklep zielarski,
sklep EKO).
1.Nasiona chia stanowią obfite źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach.Chia to również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
2. Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i
niacyna. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo
przyswajalnego białka.
3. Ze względu na dużą zawartość błonnika (ok. 25%), który
działa korzystnie na układ trawienny nasiona chia polecane są dla osób
zmagających się z nadwagą i otyłością. Na długo zapewnia uczucie sytości
i wspomagają proces trawienia w przewodzie pokarmowym. Pomagają w
lepszym wchłanianiu się pokarmów, a to z kolei wspomaga wchłanianie
substancji odżywczych wraz ze znaczącym uwodnieniem polepszającym
wydalanie trucizn metabolicznych.
4. Są bogatym źródłem wapnia, zawierają boron ważny minerał współdziałający z metabolizmem wapnia w ustroju.
5.Wspomagają nawilżanie organizmu ponieważ mogą
zatrzymywać dziesięciokrotność swojej wagi. Ze względu na swoje
właściwości hydrofilowe są efektywnym uzupełnieniem diety sportowców.
ważne
Porcja 15 g nasion Chia zawiera:
• 107 mg wapnia
• 160 mg fosforu
• 2,4 mg żelaza
• 105 mg potasu
• 59 mg magnezu
• 0,5 mg cynku
• 160 mg fosforu
• 2,4 mg żelaza
• 105 mg potasu
• 59 mg magnezu
• 0,5 mg cynku
Nasiona chia nie zawierają glutenu.
Zastosowanie w kuchni
Ze względu na swoje różnorodne
właściwości, nasiona chia powinny znalezć się w naszej codziennej
diecie. Można je przyrządzać i spożywać na wiele sposobów w zależności
od potrzeby i upodobań:
- jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, ugotowanych kasz, ziemniaków, posypka do warzyw
- dodatek do koktajli
- zmielone nasiona chia można łączyć z mąką do wypieku ciast, chleba, naleśników
- do puddingów, sosów, zagęszczania zup
- można kiełkować.
Nasiona powinny być moczone w czystej
wodzie zanim zostaną użyte do jakiegokolwiek przepisu. Nasiona chia
zaabsorbują co najmniej 9 razy tyle wody ile same ważą i to w przeciągu
10 minut, lub nawet szybciej zależnie od temperatury wody.
Jeżeli spróbujesz wymieszać łyżeczkę
nasion tej rośliny w szklance wody pozostawiając ww. na ok. 30 minut lub
dłużej taka mieszanina nie będzie wyglądać już ani jak nasiona ani jak
czysta, płynna woda, zrobi się z tego gęsta piankowa galareta. Taka
reakcja jest spowodowana tym, że włóknik nasion chia szybko i dobrze
rozpuszcza się (żeluje) w wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Liczę na to, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie w komentarzach możecie przesyłać opinie, pytania na @ i nowe sugestie na kolejny post.