Czy jest coś przyjemniejszego niż chwila przerwy z ulubioną herbatą ? Pewnie kilka rzeczy by się znalazło, ale picie tego królewskiego napoju ... np Herbata z cytryną, herbata z mlekiem to nie jedyne pomysły. ... nie tylko jej prawdziwy smak i aromat, ale także cenne właściwości...
Parzenie herbaty to niemalże rytuał. Żeby herbata była
smaczna, należy poznać tajniki jej zaparzania.
Odpowiednia woda,
czajnik, sitko, zaparzacze lub podgrzewacze – to wszystko ma wpływ na
smak herbaty. To, ile łyżeczek suszu wsypać, jak gorącą wodą zalewać
oraz jak długo zaparzać zależy od rodzaju herbaty.
Najpopularniejsza
jest herbata czarna.
Herbaty zielona i czerwona wykazują dużo właściwości zdrowotnych. Najmniej znanym gatunkiem herbaty jest herbata żółta.
Herbata czarna jest najczęściej pitą herbatą w Polsce. Oczywiście,
najprostszym sposobem jest zaparzyć herbatę ekspresową, ale czy
najsmaczniejszym?
Herbata zielona wymaga wody o niższej temperaturze, dlatego nie można
zalewać jej wrzątkiem. Najlepiej jest zalać ją wodą mającą około 70-80
stopni Celsjusza. W tym wypadku na jedną filiżankę potrzebujemy półtorej
łyżeczki suszu. Herbatę zieloną parzy się krócej niż czarną, ponieważ
tylko 2-3 minuty. Dłuższe parzenie spowoduje, że herbata nabierze
niesmacznej goryczy.
Podobnie jak z herbatą zieloną, postępujemy z herbatą białą.
Czy wiedziałaś, że w zielonej herbacie znajduje się teina, która wykazuje właściwości porównywalne do obecnej w kawie kofeiny? Filiżanka zielonej herbaty może zatem skutecznie pobudzić twój mózg do intensywnej pracy.
Liczne dokumentacje naukowe potwierdzają, że biologicznie czynne związki
zawarte w zielonej herbacie mogą się przyczynić do zmniejszenia ryzyka
wystąpienia niektórych nowotworów czy cukrzycy typu 2.
Zastanawiasz się, jak to jest z tą herbatą? Wśród tylu rodzajów można dostać zawrotu głowy.
Zielona i biała herbata
mają wiele właściwości zdrowotnych. Niektórzy zachwalają też czerwoną
herbatę na odchudzanie. Zachwalają i… mają rację. Czerwona herbata
należy do herbat odchudzających,
które nie tylko pomagają w walce z nadmiarem tłuszczyku, ale też
wzmacniają organizm. Odpowiednio zaparzona herbata jest wspaniałym
napojem na chłodne jesienne wieczory.
Herbata to wspaniały napój rozgrzewający. Jej picie łagodzi stres, koi
nerwy oraz poprawia humor. Te zalety duchowe splatają się z działaniem
fizycznym. Herbata odchudzająca, jaką jest czerwona herbata Pu-Erh, posiada wiele walorów zdrowotnych.
Właściwości herbaty są olbrzymie. Oprócz właściwego
zaparzania herbaty, należy pamiętać o dodatkach do niej. Cukier i mleko
dodawane do herbaty niwelują jej zdrowotne właściwości, a zamiast tego
niekorzystnie obciążają organizm – dostarczają niepotrzebnych kalorii i
przyczyniają się do obciążenia układu krążenia. Herbata z mlekiem, popularna w Anglii, jest więc zdecydowanie odradzana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Liczę na to, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie w komentarzach możecie przesyłać opinie, pytania na @ i nowe sugestie na kolejny post.