- otyłość
- zbyt wysoki cholesterol
- nadciśnienie
- cukrzyca
- problemy z trawieniem
- bóle stawów
- zgaga
- nieświeży oddech
- dna moczanowa
- słaba odporność
- trądzik
- potliwość
- łojotok skóry
- ból gardła i kaszel przy infekcjach
- gorączka
- zakwasy
- zaparcia
- bezsenność
- bóle migrenowe głowy
- alergie (w tym astma, katar sienny, pokrzywka)
- anemia
- wypadanie włosów
- pleśniawki
- żylaki
- liszaj
- nudności
- oparzenia (również słoneczne)
- krwawienia
- ukąszenia owadów
- zatrucia pokarmowe
Przepis na domowy ocet:
Składniki:
skórki i ogryzki z ekologicznych słodkich jabłek (ok. 3-4 jabłka na 1l słoik)
ciepła, przegotowana woda
(jeśli jabłka są kwaśne trzeba dodać łyżkę cukru trzcinowego)
(jeśli jabłka są kwaśne trzeba dodać łyżkę cukru trzcinowego)
Podaję przepis ze skórek i ogryzków,
czyli do wersji ekonomicznej ale możecie użyć całych jabłek. Jabłka
porządnie umyć i sparzyć. Skórki i ogryzki umieścić w wyparzonym np.
litrowym słoiku i zalać ciepłą, przegotowaną wodą do pełna (najlepiej
tak, by woda przykryła jabłka), przykryć szczelnie bawełnianą ściereczką
i zabezpieczyć recepturką. Odstawić w chłodniejsze miejsce w temp. ok.
18-20'C (w niższej temperaturze ocet będzie wolniej dojrzewał, jednak
jest mniejsze ryzyko zepsucia się) na ok. 5 tygodni. Na początku przez
kilka dni możemy raz dziennie zanurzyć obierki drewnianą łyżką, żeby
zapobiec powstaniu pleśni. Dobrze jest przeznaczyć na to miejsce mniej
używane, żeby nie przeszkadzał nam zapach. Ocet będzie fermentował, aż
ładnie się ustoi (po ok. 4-5 tygodniach), wtedy należy go zlać do
wyparzonych, zakręcanych szklanych butelek i przechowywać w lodówce.
Profilaktycznie popijać ciepłą wodę z płaską łyżką octu z miodem raz dziennie lub stosować do sałatek i innych potraw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Liczę na to, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie w komentarzach możecie przesyłać opinie, pytania na @ i nowe sugestie na kolejny post.