poniedziałek, 25 sierpnia 2014

ŻYWNOŚĆ ORGANICZNA HM CO TO JEST?


Żywność organiczna to stosunkowo nowy termin w branży spożywczej.Żywność organiczną możemy nazwać również żywnością ekologiczną, gdyż dzięki minimalizacji użycia środków chemicznych (pestycydów) możemy cieszyć się dużymi zdrowymi owocami i warzywami, do których rolnicy starali się użyć wyłącznie naturalnych nawozów i odżywek.


Produkty organiczne przetwarzane są w naturalny sposób.Specjaliści twierdzą, że produkty te zawierają większą ilość przeciwutleniaczy, które skutecznie obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko chorób serca i udarów mózgu oraz wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek. Ponadto zawierają one większe ilości witaminy C, magnezu i wapnia.Niezwykle istotną kwestią jest naprawdę wysoka cena produktów organicznych. Ich sprzedaż w ostatnim czasie znacznie ucierpiała w wyniku recesji i pogłębiającego się kryzysu. W Polsce produkty organiczne są nawet o 50% droższe od tych typowych produktów dostępnych na półkach sklepowych z reguły nafaszerowanych ulepszaczami smaku, nawozami sztucznymi i pestycydami.Mimo to: Rośnie liczba konsumentów, dla których produkty organiczne stały się elementem stylu życia w harmonii ze środowiskiem naturalnym.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Liczę na to, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie w komentarzach możecie przesyłać opinie, pytania na @ i nowe sugestie na kolejny post.