Są przesmaczne, nie mówiac o tym, że wyglądają smakowicie na kanapkach .
Apogeum to przede wszystkim zdrowe żywienie i wartości odżywcze jakie Nam dostarczają.
Od dzisiaj będą moim stałym, nieodzownym elementem dań.
Zjadłam już pszenic, żyto, teraz rośnie soczewica, potem w kolejce czeka słonecznik....
Niektóre kiełki są naprawdę cenne. Odkryto np., że kiełki brokuła
zawierają likwidujące wolne rodniki sulforafany stosowane w
profilaktyce nowotworów. Zawartość tej cennej substancji w kiełkujących
nasionach jest nawet 20-30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Z kolei o lucernie
powinni pamiętać wegetarianie. Roślinę tę Arabowie nazwali Alf-al-fa
(ojciec wszelkiego pożywienia). Jej kiełki są fantastycznym źródłem
żelaza i łatwo przyswajalnego białka. Ciekawostką jest, że starożytni
arabscy wojownicy nie tylko karmili swoje konie lucerną, lecz jedli ją
sami, co pozwalało im sprostać trudom morderczych wypraw.
Niezwykle zdrową zieloną pigułką są kiełki soczewicy
zawierające kwas foliowy o działaniu krwiotwórczym. Podobnie jak
kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów
żelaza. To także dobry naturalny dodatek diety dla kobiet w ciąży -
kwas foliowy niezbędny jest w procesach kształtowania systemu nerwowego
przyszłego dziecka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Liczę na to, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie w komentarzach możecie przesyłać opinie, pytania na @ i nowe sugestie na kolejny post.