poniedziałek, 6 października 2014

AMARANTUS

Od niedawna w wielu państwach odkryty na nowo i nazywanym jest zbożem XXI wieku. Jego nasiona pod względem najwyższych składników odżywczych przewyższają pszenicę.
Od kilku lat uprawiany w Polsce, chociaż jest jeszcze mało nam znany.
Amarantus magazynuje w sobie wiele cennych składników mineralnych – zawiera fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez.
Dzięki dużej zawartości żelaza, dobrze wpływa przy leczeniu ANEMII, zalecany jest również w diecie CIĘŻARNYCH.
Zjedzenie jednego posiłku w ciągu dnia z dodatkiem amarantusa, zaspakaja dzienne zapotrzebowanie poziomu żelaza w naszym organizmie.









Ponadto zalecany przy stosowaniu DIET ODCHUDZAJĄCYCH, oraz osobom UPRAWIAJĄCYM WYCZYNOWO SPORT, uzupełniając niedobór żelaza i wapnia.
W nasionach amarantusa jest dużo cennych kwasów tłuszczowych, oraz duża zawartość błonnika, dzięki czemu pomaga regulować POZIOM CHOLESTEROLU, oczyszcza PRZEWÓD POKARMOWY i poprawia PERYSTALTYKĘ JELIT.
Amarantus świetnie uzupełnia białko w diecie wegetariańskiej.
Stwierdzono, że w nasionach jest go więcej niż w mleku. Jest to białko bardzo dobrze przyswajalne, którego ilość podczas odpowiednich procesów technologicznych nie obniża się.
Posiada takie substancje jak skwaleny OPÓŹNIAJĄCE PROCESY STARZENIA ORGANIZMU i antyoksydanty PRZECIWDZIAŁAJĄCE CHOROBOM NOWOTWOROWYM.
Wskazane jest stosowanie go w żywieniu osób z ANEMIĄ, CUKRZYCĄ, MIAŻDŻYCĄ, chorobom UKŁADU NERWOWEGO, układu KOSTNEGO i KRĄŻENIA.

POPPING to preparowane ziarno amarantusa, którego można dodawać do sałatek, jogurtów, musli, oraz wypieków.

Czy wiecie, że...

W Stanach Zjednoczonych z mieszanki mąki amarantusowej i kukurydzianej produkuje się odżywki dla niemowląt.

W Meksyku jedzenie dla maluchów wzbogaca się suszonymi i sproszkowanymi kiełkami szarłatu.

U osób starszych amarantus usprawnia pamięć i działanie systemu nerwowego

CIASTKA BEZ MĄKI
Składniki

Przepis podstawowy

* 1/2 kg startej na małych oczkach marchewki
* 2 jajka
* 2-3 łyżki ksylitolu
* Amarantus ekspandowany - ilość potrzebna do uzyskania masy, z której w rękach można lepić delikatnie kulki i "rozpłaszczać" ręką na blaszce wyłożonej papierem

Dodatkowo do wyboru

* Cynamon
* Żurawina
* Rodzynki

Przygotowanie

Startą marchewkę mieszamy z jajkami i ksylitolem oraz dosypujemy stopniowo amarantusa. Masa powinna dać się formować w ręku na delikatne kuleczki, które można "rozpłaszczyć" ręką na papierze do pieczenia.
Pieczemy na 170 stopni aż do zrumienienia, czyli około 25 minut. Polecam zaglądać do nich.
W taki sposób powstaje ciasto podstawowe i wychodzi z niego około 15 ciastek
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Liczę na to, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie w komentarzach możecie przesyłać opinie, pytania na @ i nowe sugestie na kolejny post.