http://www.samozdrowie.ec24h.pl/sok-z-burakow-cukrowych-zageszczony.html
Jakość i dokładny skład, a zatem i smak
melasy zależy od tego, z czego jest ona otrzymywana. Zawiera sporo wody,
substancje suche, jak popioły i związki nieorganiczne hamujące w niej
rozwój mikroorganizmów, tlenki wapnia, potasu, sodu, magnezu, żelaza,
fosforu. Można ją otrzymywać z trzciny cukrowej. Podobno dzięki
zawartości polisacharydów (wielocukrów, czyli cukrów złożonych) ma
pozytywny wpływ na układ odpornościowy człowieka, stawy, naczynia
krwionośne i serce. Beta glukan ma z kolei pobudzać makrofagi, czyli
komórki układu odpornościowego do obrony i tym samym wspomagać ochronę
organizmu przed szkodliwymi drobnoustrojami.
Warto kupować melasę pochodzącą z upraw ekologicznych, gdyż nie
dostarczamy wówczas substancji niepożądanych a jedynie naturalnie
występujące w roślinach.
Do czego użyć melasy?
Można ją dodawać do wypieków ciast czy chleba, napojów zimnych oraz gorących, kasz (orkiszowej, jaglanej), ryżu. Nie chcemy przeceniać wartości melasy w codziennej diecie. Można ją jednak potraktować jako ciekawy zamiennik miodów czy syropów słodzących.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Liczę na to, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie w komentarzach możecie przesyłać opinie, pytania na @ i nowe sugestie na kolejny post.