sobota, 20 września 2014

MELASA BURACZANA SLODKI ZAMIENNIK CUKRU

Melasa była kiedyś znana jako substancja słodząca tańsza niż cukier, a przez to bardziej dostępna. Ma postać ciemnobrązowego syropu, gęstego i lepkiego. Dziś jest znana jako zamiennik substancji słodzących, ma niską zawartość sacharozy (około 50%), której nie opłaca się dokładniej oczyszczać, dzięki czemu nie jest pozbawiana także wartościowych substancji. 

http://www.samozdrowie.ec24h.pl/sok-z-burakow-cukrowych-zageszczony.html 






Jakość i dokładny skład, a zatem i smak melasy zależy od tego, z czego jest ona otrzymywana. Zawiera sporo wody, substancje suche, jak popioły i związki nieorganiczne hamujące w niej rozwój mikroorganizmów, tlenki wapnia, potasu, sodu, magnezu, żelaza, fosforu. Można ją otrzymywać z trzciny cukrowej. Podobno dzięki zawartości polisacharydów (wielocukrów, czyli cukrów złożonych) ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy człowieka, stawy, naczynia krwionośne i serce. Beta glukan ma z kolei pobudzać makrofagi, czyli komórki  układu odpornościowego do obrony i tym samym wspomagać ochronę organizmu przed szkodliwymi drobnoustrojami. 
Warto kupować melasę pochodzącą z upraw ekologicznych, gdyż nie dostarczamy wówczas substancji niepożądanych a jedynie naturalnie występujące w roślinach.

Do czego użyć melasy?

Można ją dodawać do wypieków ciast czy chleba, napojów zimnych oraz gorących, kasz (orkiszowej, jaglanej), ryżu. Nie chcemy przeceniać wartości melasy w codziennej diecie. Można ją jednak potraktować jako ciekawy zamiennik miodów czy syropów słodzących.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Liczę na to, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie w komentarzach możecie przesyłać opinie, pytania na @ i nowe sugestie na kolejny post.