Co to za żywność?
Żeby była ekologiczna musi być przygotowywana nie
tylko bez jakichkolwiek konserwantów, barwników, czy ulepszaczy, ale też
z odpowiednich produktów. I tak warzywa, owoce czy ziarno, z których
przyrządza się taką żywność, nie mogą zawierać pestycydów ani sztucznych
nawozów (uprawia się je tylko na naturalnych). Podobnie mleko, jaja,
czy mięso są ekologiczne, gdy nie ma w nich "chemii". Dlatego karma
podawana zwierzętom pochodzi z nieskażonych nią pastwisk.
Ekoprodukty są zawsze specjalnie oznakowane. Na
opakowaniu musi znajdować się logo z napisem "Rolnictwo ekologiczne".
Oprócz tego umieszcza się nazwę jednej z firm (np. Agrobiotest,
Bioekspert, Biocert, Ekogwarancja PTRE, Cobico, PNG lub PCBC), która
sprawdza producenta, czyli przetwórnię lub gospodarstwo, i przyznaje mu
ekocertyfikat. Nawet kiedy kupujemy jedzenie w stoisku z tzw. zdrową żywnością, uważnie czytajmy etykiety, by mieć pewność, że jest ona ekologiczna.
Dlaczego warto po nią sięgać?
Konserwanty czy pestycydy nie tylko uczulają, ale też, zdaniem lekarzy, sprzyjają rozwojowi wielu chorób, w tym raka. A właśnie żywność ekologiczna jest pozbawiona wszelkich toksycznych, a więc niezdrowych substancji. Ponadto przygotowuje się ją tak, by w jak najmniejszym stopniu traciła wartościowe składniki, w tym witaminy.
Dla kogo jest przeznaczona?
Odpowiedź brzmi: dla każdego i to bez względu na
wiek. Nawet jeśli musimy stosować specjalną dietę, to w ekosklepach
znajdziemy odpowiednie produkty. W ich ofercie są, między innymi,
niezawierające glutenu ciasteczka i bezcukrowe powidła dla tych, którzy
chcą schudnąć lub chorują na cukrzyc
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Liczę na to, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie w komentarzach możecie przesyłać opinie, pytania na @ i nowe sugestie na kolejny post.