Slow Food jest dokładnie tym co promuje EkoQuchnia.
To żywność bez sztucznych dodatków, tylko z naturalnych składników. Przygotowana powoli, z namaszczeniem, według starych, często regionalnych przepisów. To żywność urozmaicona, kolorowa, pachnąca którą zjadamy bez pośpiechu delektując się niepowtarzalnym smakiem…
Obecny pęd życia przenosi się niestety również na sferę konsumpcji. Slow Food jest przeciwieństwem fast food, czyli żywności przetworzonej, jedzonej w biegu, w pośpiechu w celu szybkiego zapełnienia żołądka.
Okazuje się że samodzielne przygotowywanie żywności może sprawiać ogromną radość i satysfakcję. Za każdym razem wyciągając z pieca blachę z chlebem na zakwasie a potem wykładając ją na kratkę do studzenia, nie mogę się na nią napatrzeć i nawąchać. Jeszcze więcej radości daje zjedzenie przygotowanego posiłku. Powolne delektowanie się smakiem może nam również wyjść na zdrowie. Mamy czas aby dokładnie pogryźć pokarm, szybciej odczuwamy sytość, przez co nie jesteśmy aż tak narażeni na otyłość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Liczę na to, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie w komentarzach możecie przesyłać opinie, pytania na @ i nowe sugestie na kolejny post.