Przed pieczeniem warzywa dobrze jest obtaczać w ziołowo czosnkowej marynacie która jeszcze wzmocni ich smak.
Pieczone warzywa podawać można z świeżą surówką, ulubionym sosem. Mi najbardziej smakuje z orzechowym pesto z orzechów laskowych .
Pieczone warzywa z ziołami
Składniki:
Warzywa, dowolna ilość, dowolne gatunki:
- · 1 spora marchewka
- · 1 korzeń pietruszki
- · ½ małej dyni
- · Kilka różyczek kalafiora
- · 1 czerwona cebula
- · Kilka brukselek przekrojonych na pół
- · 2 -3 gałązki świeżego tymianku
Marynata ziołowa
- · 4 łyżki oliwy z oliwek
- · 1 łyżeczka tymianku suszonego
- · 1 łyżeczka cząbru
- · 1 łyżeczka oregano
- · 1 łyżeczka mielonej kolendry
- · 2 ząbki czosnku
- · Sól
- · Pieprz
Wykonanie
Warzywa kroimy w mniejsze kawałki (kostkę , plasterki),brukselki przekrajamy na pół. Marynatę przygotowujemy w większej misce (mieszamy wszystkie składniki)do miski wrzucamy warzywa i dokładnie mieszamy z marynatą. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy lub naczynia żaroodpornego i pieczemy w tem. 180 st C ok. 1 godz. Jeśli warzywa są zbyt twarde zostawiamy w piekarniku jeszcze 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Liczę na to, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie w komentarzach możecie przesyłać opinie, pytania na @ i nowe sugestie na kolejny post.