wtorek, 9 września 2014

OMLET OWSIANY Z POMIDORAMI I OLIWKAMI


Błyskawiczny omlet owsiany po włosku z suszonymi pomidorami i oliwkami, w wersji podstawowej idealny również jako wartościowe pieczywo dla najmłodszych.




 Składniki:
4 jajka
mąka owsiana (niecała szklanka ok. 2/3)
sól do smaku
zioła: bazylia, tymianek, macierzanka, oregano, kolendra\
suszone pomidory
czarne oliwki
ser żółty lub mozzarella kilka plasterków
olej kokosowy
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy z solą na sztywną piankę. Dodajemy żółtka i mieszamy na małych obrotach miksera lub łyżką. Powoli dodajemy mąkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wykładamy ciasto. Można od razu z ciastem wymieszać pomidory i oliwki, ja jednak dlatego, że robiłam połowę w wersji podstawowej wyłożyłam dodatki na wierzch omletu i przykryłam je cienką warstwą sera żółtego. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i czekamy aż omlet wyrośnie i będzie suchy w środku. Idealnie komponuje się z czosnkowym  sosem pomidorowym lub ze świeżą rukolą i pomidorami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Liczę na to, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie w komentarzach możecie przesyłać opinie, pytania na @ i nowe sugestie na kolejny post.