poniedziałek, 29 września 2014

KASZA BULGUR

Obecnym hitem w  kulinarnym świecie prawdziwy renesans wszelkiego rodzaju  odnosi kasza BULGUR.

Hitem jest polska kasza jaglana, którą można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością nawet w Stanach Zjednoczonych. Ostatnio w kuchniach najlepszych fachowców w Europie furorę robi pochodząca z Bliskiego Wschodu kasza bulgur.
 
Kraje arabskie do tej pory kojarzyliśmy przede wszystkim z kuskusem - drobną kaszką pszenną wyrabianą ręcznie lub w formie instant masowo produkowaną na całym świecie. Teraz doszła jeszcze kasza bulgur. Powstaje ze zbożowych ziaren twardej pszenicy durum. Ziarna są parzone, suszone i delikatnie mielone tak, by wyodrębnić trzy frakcje - miałką, średnią i grubą. Ta średnia i gruba tworzy właśnie lekko orzechową w smaku kaszę bulgur. 
 

Bulgur jest o wiele bardziej pożywna niż ryż i kuskus. Ma też więcej błonnika, witamin (głównie z grupy B) i minerałów (takich jak żelazo, fosfor, potas i mangan). Jest znakomita dla chorych na cukrzycę i osób na diecie, bo zawiera bardzo mało cukru i ma niski indeks glikemiczny. Jeśli w daniu połączymy kaszę bulgur i np. nasiona strączkowe (zawierające mnóstwo białka), dostarczymy organizmowi wszystkich niezbędnych substancji w jednym daniu.
  • reguluje trawienie i może zapobiegać zaparciom, a nawet nowotworom okrężnicy.
  • Jest dobrym źródłem witamin z grupy B i kwasu foliowego oraz magnezu, żelaza.
kasza bulgur jest bogata w substancje, które wspomagają pracę serca, koją nerwy oraz obniżają poziom cukru we krwi. Ponadto jest skarbnicą kwasu foliowego, tak ważnego dla kobiet w cią

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html
 
W Polsce nie jest jeszcze zbyt znana, ale powinniśmy kupić ją bez trudu w delikatesach czy sklepach ze zdrową żywnością. Często sprzedaje się ją jako kaszę turecką.

Do czego używa się kaszy bulgur w kuchni? Dodaje ją się do potraw z sosami - zarówno do mięsnych, jak i warzywnych gulaszy. Znakomity jest też pilaw, czyli mięso duszone wraz z kaszą i przyprawami. A kulinarni eksperymentatorzy mogą się nawet pokusić o zastąpienie nią ryżu w risotto. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Liczę na to, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie w komentarzach możecie przesyłać opinie, pytania na @ i nowe sugestie na kolejny post.