sobota, 30 sierpnia 2014

WIEM CO JEM

TARTA Z CUKINIĄ NA GRYCZANYM SPODZIE

Składniki:
Ciasto
ok. 250g mąki (u mnie ok. 150g mąki orkiszowej jasnej i 100 g mąki gryczanej pełnej)
ok. 50 ml ciepłej wody
45g świeżych drożdży
90g masła
pół łyżeczki soli morskiej
płaska łyżeczka cukru nierafinowanego
 
Farsz
średniej wielkości cukinia zielona
suszone pomidory z oliwy (garść)
kostka fety chudej
łyżka oliwy
3 ząbki czosnku
oregano, bazylia
pieprz kolorowy świeżo zmielony
2 jajka
łyżka skrobi ziemniaczanej
 
 Składniki na ciasto połączyć i wyrobić elastyczne ciasto drożdżowe, po czym rozprowadzić je cienko w formie do tarty (polecam sylikonową - nie trzeba jej niczym natłuszczać ani obsypywać). Cukinie umyć i pokroić w kostkę. W melakserze umieścić cukinię i pozostałe składniki na farsz i zblendować tak, by cukinia pozostała posiekana (nie całkowicie zmielona, bo masa będzie zbyt rzadka). Kilka suszonych pomidorów pokroić w plasterki i ozdobić wierzch. Wstawić do nagrzanego do ok. 200'C piekarnika i piec w temp. ok. 190-200'C przez ok. 25 min. Podawać po lekkim przestudzeniu oprószoną startym parmezanem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Liczę na to, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie w komentarzach możecie przesyłać opinie, pytania na @ i nowe sugestie na kolejny post.