Składniki:
Ciasto
ok. 250g mąki (u mnie ok. 150g mąki orkiszowej jasnej i 100 g mąki gryczanej pełnej)
ok. 50 ml ciepłej wody
45g świeżych drożdży
90g masła
pół łyżeczki soli morskiej
płaska łyżeczka cukru nierafinowanego
Farsz
średniej wielkości cukinia zielona
suszone pomidory z oliwy (garść)
kostka fety chudej
łyżka oliwy
3 ząbki czosnku
oregano, bazylia
pieprz kolorowy świeżo zmielony
2 jajka
łyżka skrobi ziemniaczanej
Składniki na ciasto połączyć i wyrobić elastyczne ciasto drożdżowe, po
czym rozprowadzić je cienko w formie do tarty (polecam sylikonową - nie
trzeba jej niczym natłuszczać ani obsypywać). Cukinie umyć i pokroić w
kostkę. W melakserze umieścić cukinię i pozostałe składniki na farsz i
zblendować tak, by cukinia pozostała posiekana (nie całkowicie zmielona,
bo masa będzie zbyt rzadka). Kilka suszonych pomidorów pokroić w
plasterki i ozdobić wierzch. Wstawić do nagrzanego do ok. 200'C
piekarnika i piec w temp. ok. 190-200'C przez ok. 25 min. Podawać po
lekkim przestudzeniu oprószoną startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Liczę na to, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie w komentarzach możecie przesyłać opinie, pytania na @ i nowe sugestie na kolejny post.