czwartek, 21 sierpnia 2014

CZYM JEST GMO? KOGO DOTYCZY?


GMO dotyczy właściwie każdego z nas. Produkty zawierające składniki modyfikowane genetycznie znajdują się praktycznie w każdym sklepie i my – konsumenci, często nie wiedząc o tym, kupujemy je i spożywamy. Warto zapoznać się z problematyką GMO, aby wiedzieć, czym jest żywność modyfikowana genetycznie i dokonywać świadomych wyborów.
GMO to genetycznie zmodyfikowany organizm, którego informacja genetyczna została sztucznie zmieniona dzięki zastosowaniu inżynierii genetycznej. Tego rodzaju zmiany nie zachodzą w sposób naturalny w środowisku. Najwięcej kontrowersji towarzyszy modyfikacjom genetycznym polegającym na wprowadzeniu do danego organizmu roślinnego genu pochodzącego z innego gatunku. Tak powstają „rośliny transgeniczne” używane m.in. do produkcji żywności i pasz dla zwierząt.


6 powodów dla których warto wybierać produkty wolne od GMO








Wady i zalety GMO według przeciwników i zwolenników

Wśród zwolenników i przeciwników GMO toczy się spór. Najwięcej kontrowersji towarzyszy wykorzystaniu technik inżynierii genetycznej przy tworzeniu organizmów transgenicznych, czyli w przypadku kiedy geny z jednego gatunku są przenoszone do genów zupełnie innego gatunku. Przyjrzyjmy się najczęściej powtarzanym argumentom za i przeciw GMO.

Wady GMO według przeciwników:

1.  Ryzyko dla zdrowia, ponieważ (1):gmo wady i zalety
  • spożywanie żywności modyfikowanej genetycznie może powodować alergie, choroby układu pokarmowego, obniżenie odporności organizmu, zaburzenia płodności oraz nowotwory;
  • nie można przewidzieć wszystkich konsekwencji jakie niesie za sobą długotrwałe spożywanie żywności GMO;
  • istnieje ryzyko powstawania w żywności GMO nowych alergenów oraz nasilenia się tzw. alergii pokarmowej.

Zalety GMO według zwolenników:

1.  Większa produktywność upraw rolnych poprzez:
  • uzyskanie lepszej odporności organizmów modyfikowanych na czynniki zewnętrzne;
  • zwiększenie zawartości składników odżywczych w żywności;
  • większą produktywność zwierząt hodowlanych;
  • niższe koszty upraw.
   Potencjalne korzyści dla człowieka poprzez:
  • tworzenie tzw. jadalnych szczepionek, czyli wprowadzenie do roślin GMO genów odpowiadających za odporność na niektóre choroby bakteryjne i wirusowe;
  • wczesne wykrywanie chorób zwierząt i roślin w drodze badań DNA;
  • zmniejszenie głodu na świecie.
 Zarówno zwolennicy jak i przeciwnicy GMO silnie bronią swoich racji odpierając każdy argument odpowiednim kontrargumentem (3). W świetle przedstawionych informacji każdy z nas powinien sam zdecydować czy chce dokonywać zakupów żywności modyfikowanej genetycznie czy woli wybierać produkty wolne od GMO.

1 komentarz:

Liczę na to, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie w komentarzach możecie przesyłać opinie, pytania na @ i nowe sugestie na kolejny post.