GMO dotyczy właściwie każdego z nas. Produkty zawierające składniki modyfikowane genetycznie znajdują się praktycznie w każdym sklepie i my – konsumenci, często nie wiedząc o tym, kupujemy je i spożywamy. Warto zapoznać się z problematyką GMO, aby wiedzieć, czym jest żywność modyfikowana genetycznie i dokonywać świadomych wyborów.
GMO to genetycznie zmodyfikowany organizm, którego informacja genetyczna została sztucznie zmieniona dzięki zastosowaniu inżynierii genetycznej. Tego rodzaju zmiany nie zachodzą w sposób naturalny w środowisku. Najwięcej kontrowersji towarzyszy modyfikacjom genetycznym polegającym na wprowadzeniu do danego organizmu roślinnego genu pochodzącego z innego gatunku. Tak powstają „rośliny transgeniczne” używane m.in. do produkcji żywności i pasz dla zwierząt.
Wady i zalety GMO według przeciwników i zwolenników
Wady GMO według przeciwników:
1. Ryzyko dla zdrowia, ponieważ (1):
- spożywanie żywności modyfikowanej genetycznie może powodować alergie, choroby układu pokarmowego, obniżenie odporności organizmu, zaburzenia płodności oraz nowotwory;
- nie można przewidzieć wszystkich konsekwencji jakie niesie za sobą długotrwałe spożywanie żywności GMO;
- istnieje ryzyko powstawania w żywności GMO nowych alergenów oraz nasilenia się tzw. alergii pokarmowej.
Zalety GMO według zwolenników:
1. Większa produktywność upraw rolnych poprzez:
- uzyskanie lepszej odporności organizmów modyfikowanych na czynniki zewnętrzne;
- zwiększenie zawartości składników odżywczych w żywności;
- większą produktywność zwierząt hodowlanych;
- niższe koszty upraw.
- tworzenie tzw. jadalnych szczepionek, czyli wprowadzenie do roślin GMO genów odpowiadających za odporność na niektóre choroby bakteryjne i wirusowe;
- wczesne wykrywanie chorób zwierząt i roślin w drodze badań DNA;
- zmniejszenie głodu na świecie.
:D
OdpowiedzUsuń