środa, 27 sierpnia 2014

BISZKOPTY JAGLANE BEZ JAJEK,MLEKA I GLUTENU



2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
ok. 0,5 szklanki miodu, melasy, syropu daktylowego albo czegoś innego słodkiego i lepkiego, banan też by się nadał
+ 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru z wanilią + 0,5 szklanki mąki gryczanej lub innej
Kaszę zmiksować w blenderze dodając tyle słodzidła, żeby uzyskać gęstą, gładką papkę. Jeżeli nie macie blendera, to świeżo ugotowaną kaszę jaglaną jeszcze na ciepło łatwo przetrzeć przez sito. Masa musi gęsta. Jeżeli obawiacie się, że wyszła zbyt rzadka, można ją zagęścić dodając pół szklanki mąki gryczanej, ryżowej lub jaglanej. Masę wykładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem. Trzeba zostawić spore odstępy, bo ciasteczka się rozpływają. Piec w 190°C (góra dół) przez ok. 10-15 minut, aż się zezłocą. Ciasteczka są miękkie, więc ze ściąganiem z blachy trzeba poczekać, aż zupełnie wystygną.
Jeżeli mimo zagęszczenia ciasteczka się rozpłyną, to nie panikujcie. Poczekajcie, aż placek wystygnie i wtedy go pokrójcie.
Można by jeszcze popracować nad przepisem, zastanowić się nad dodaniem oliwy, żeby obniżyć indeks glikemiczny, albo nad proszkiem do pieczenia czy siemieniem lnianym, ale póki co, są wystarczająco dobre. Wystarczająco bardzo dobre :) U nas znikały błyskawicznie! Miękkie, delikatne, lekko kruszące - jak biszkopty. No i kurczę, te ciasteczka są zdrowe! Idealne dla małych dzieci :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Liczę na to, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie w komentarzach możecie przesyłać opinie, pytania na @ i nowe sugestie na kolejny post.