Od zawartości glukozy we krwi i wpływu jedzonych pokarmów na tę
zawartość w dużej mierze zależy uczucie głodu i sytości, tycie lub
chudnięcie. Warto o tym wiedzieć, ponieważ nieprawidłowa zawartość
glukozy we krwi bardzo negatywnie wpływa na zdrowie. To głównie produkty
węglowodanowe stanowiące znaczną część (ponad 50 proc. wartości
energetycznej) naszego pożywienia odpowiadają za wzrosty i spadki
stężenia glukozy we krwi, która się tam
pojawia w wyniku ich
trawienia. Jeśli określony poziom zostanie przekroczony, w organizmie
uruchamia się mechanizm regulujący, trzustka wydziela hormon – insulinę.
Insulina obniża poziom glukozy, ale jednocześnie ułatwia odkładanie się
zapasów tłuszczowych. Pobiera ona glukozę z krwi, ale jej nadmiar
powoduje uwolnienie się znacznej ilości kwasów tłuszczowych.
Unikajmy produktów zbyt rozdrobnionych i wysokoprzetworzonych,
zawierają mniej błonnika, który jest składnikiem w pewnym stopniu
stanowiącym przeszkodę dla procesu trawienia, wpływając w ten sposób na
obniżenie IG i ŁG. Pełnoziarniste produkty zbożowe (gruboziarniste
kasze, ciemne pieczywo, pełnoziarniste płatki zbożowe) mają znacznie
więcej błonnika niż ich odpowiedniki z mąki oczyszczonej. Ponadto
niektóre substancje chemiczne obecne w żywności takie jak taniny,
fityniany (obecne np. w soi, fasoli) również hamują trawienie skrobi i
obniżają IG i ŁG produktu. Unikając obfitych posiłków, obniżysz ładunek
glikemiczny diety
i w ten sposób również unikniesz nagłym wahaniom poziomu glukozy, które powodują wilczy głód.
i w ten sposób również unikniesz nagłym wahaniom poziomu glukozy, które powodują wilczy głód.
Jedzenie produktów o niskim ładunku glikemicznym
pomoże uniknąć nadwagi i cukrzycy oraz utrzymać
odpowiednie stężenie glukozy we krwi kiedy już masz problem z cukrzycą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Liczę na to, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie w komentarzach możecie przesyłać opinie, pytania na @ i nowe sugestie na kolejny post.