poniedziałek, 13 października 2014

WĘGLOWODANY

Od zawartości glukozy we krwi i wpływu jedzonych pokarmów na tę zawartość w dużej mierze zależy uczucie głodu i sytości, tycie lub chudnięcie. Warto o tym wiedzieć, ponieważ nieprawidłowa zawartość glukozy we krwi bardzo negatywnie wpływa na zdrowie. To głównie produkty węglowodanowe stanowiące znaczną część (ponad 50 proc. wartości energetycznej) naszego pożywienia odpowiadają za wzrosty i spadki stężenia glukozy we krwi, która się tam
pojawia w wyniku ich trawienia. Jeśli określony poziom zostanie przekroczony, w organizmie uruchamia się mechanizm regulujący, trzustka wydziela hormon – insulinę. Insulina obniża poziom glukozy, ale jednocześnie ułatwia odkładanie się zapasów tłuszczowych. Pobiera ona glukozę z krwi, ale jej nadmiar powoduje uwolnienie się znacznej ilości kwasów tłuszczowych. 
Unikajmy produktów zbyt rozdrobnionych i wysokoprzetworzonych, zawierają mniej błonnika, który jest składnikiem w pewnym stopniu stanowiącym przeszkodę dla procesu trawienia, wpływając w ten sposób na obniżenie IG i ŁG. Pełnoziarniste produkty zbożowe (gruboziarniste kasze, ciemne pieczywo, pełnoziarniste płatki zbożowe) mają znacznie więcej błonnika niż ich odpowiedniki z mąki oczyszczonej. Ponadto niektóre substancje chemiczne obecne w żywności takie jak taniny, fityniany (obecne np. w soi, fasoli) również hamują trawienie skrobi i obniżają IG i ŁG produktu. Unikając obfitych posiłków, obniżysz ładunek glikemiczny diety
i w ten sposób również unikniesz nagłym wahaniom poziomu glukozy, które powodują wilczy głód.
Jedzenie produktów o niskim ładunku glikemicznym
pomoże uniknąć nadwagi i cukrzycy oraz utrzymać
odpowiednie stężenie glukozy we krwi kiedy już masz problem z cukrzycą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Liczę na to, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie w komentarzach możecie przesyłać opinie, pytania na @ i nowe sugestie na kolejny post.