MĄKA KOKOSOWA - Zawiera więcej białka niż mąka pszenna i dziesięć razy więcej
błonnika. Jest idealną alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej,
diabetyków i alergików. Mąka kokosowa idealnie pasuje do diet
niskowęglowodanowych. Wykazano przy tym, że błonnik kokosowy skutecznie
reguluje poziom cukru i insuliny we krwi.
Według dietetyków powinniśmy spożywać 20-35 gramów błonnika dziennie.
To 2 lub 3 razy więcej niż wynosi jego przeciętna konsumpcja w
większości krajów Zachodu, gdzie zjada się go około 10-14 gramów na
dzień. Dodanie do diety potraw sporządzonych na bazie mąki kokosowej
może zaspokoić jego niedobór w organizmie.
Przypomijmy, że błonnik działa jak miotła, usuwając z przewodu
pokarmowego uboczne produkty przemiany materii, a to skutecznie
zapobiega powstawaniu komórek rakowych.
MĄKA DYNIOWA - Ze względu na swoje cenne składniki
powinna znaleźć się w menu każdego dbającego a swoje zdrowie i
zrównoważone odżywianie, a dodatkowo jej właściwości sprawiają, że doskonale nadaje się dla sportowców, osóB trenujących czy przestrzegających diety wysokobiałkowej/niskowęglowodanowej. Mąka dyniowa zawiera około 18% oleju
zawierającego specyficzny fitosterol o nazwie cucurbitasterol.
Fitosterole należą do złożonych substancji chemicznych, którym
udowodniono profilaktyczne działanie w zapobieganiu schorzeniom
prostaty. Zawiera także sole mineralne wzbogacone fosforanami, błonnik,
oraz niewielkie ilości enzymów, żywic, cukrów i związków białkowych.
Mąka dyniowa jak i pestki dyni pomagają walczyć z trądzikiem i
wypadaniem włosów. Mąka dyniowa jest bogata w witaminy A, B9, B15.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Liczę na to, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie w komentarzach możecie przesyłać opinie, pytania na @ i nowe sugestie na kolejny post.