czwartek, 16 października 2014

MĄKA KOKOSOWA, MĄKA DYNIOWA bez GLUTENU

MĄKA KOKOSOWA - Zawiera  więcej białka niż mąka pszenna i dziesięć razy więcej błonnika. Jest idealną alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej, diabetyków i alergików. Mąka kokosowa idealnie pasuje do diet niskowęglowodanowych. Wykazano przy tym, że błonnik kokosowy skutecznie reguluje poziom cukru i insuliny we krwi.

Według dietetyków  powinniśmy spożywać  20-35 gramów błonnika dziennie. To 2 lub 3 razy więcej niż wynosi jego przeciętna konsumpcja w większości krajów Zachodu, gdzie zjada się go około 10-14 gramów na dzień. Dodanie do diety potraw sporządzonych na bazie mąki kokosowej może zaspokoić jego niedobór w organizmie.


Przypomijmy, że błonnik działa jak miotła, usuwając z przewodu pokarmowego uboczne produkty przemiany materii, a to skutecznie zapobiega powstawaniu komórek rakowych.

MĄKA DYNIOWA Ze względu na swoje cenne składniki powinna znaleźć się w menu każdego dbającego a swoje zdrowie i zrównoważone odżywianie, a dodatkowo jej właściwości sprawiają, że doskonale nadaje się dla sportowców, osóB  trenujących czy przestrzegających diety wysokobiałkowej/niskowęglowodanowej. Mąka dyniowa zawiera około 18% oleju zawierającego specyficzny fitosterol o nazwie cucurbitasterol. Fitosterole należą do złożonych substancji chemicznych, którym udowodniono profilaktyczne działanie w zapobieganiu schorzeniom prostaty. Zawiera także sole mineralne wzbogacone fosforanami, błonnik, oraz niewielkie ilości enzymów, żywic, cukrów i związków białkowych. Mąka dyniowa jak i pestki dyni pomagają walczyć z trądzikiem i wypadaniem włosów. Mąka dyniowa jest bogata w witaminy A, B9, B15.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Liczę na to, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie w komentarzach możecie przesyłać opinie, pytania na @ i nowe sugestie na kolejny post.