poniedziałek, 15 września 2014

ZUPA Z DYNI


 W związku z tym, że teraz sezon na dynie i potrawy z dyni zainspirowana kolorem i smakiem tego ciekawego warzywa postanowiłam coś z tym zrobić i padło na krem z dyni. Przepis jest oczywiście zmodyfikowany ale w oparciu o oryginał  tego jak ma wyglądać prawidłowa zupa dyniowa.
W zasadzie na poważnie to moje pierwsze doświadczenie z daniem z dyni ale napewno nie ostatnie. Krem wyszedł rewelacyjny i polecam go każdemu!!!!



 
SKŁADNIKI:

1 kg dyni
200 ml mleka
bulion warzywny
3 ząbki czosnku
pieprz
sól
zielenina do dekoracji
gęsty jogurt naturalny lub śmietana
groszek ptysiowy


Dynię należy obrać ze skórki, usunąć środek z pestkami i pokroić w kostkę. Dynie przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i ciepłym bulionem, tak aby ją zakryć. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości dyni czyli ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę miksujemy. Podajemy z łyżką jogurtu lub śmietany, ozdobioną zieleniną, z dodatkiem groszku ptysiowego. UWAGA ja z uwagi na to, że lubię czosnku dodałam o 2 ząbki więcej.
SMACZNEGO

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Liczę na to, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie w komentarzach możecie przesyłać opinie, pytania na @ i nowe sugestie na kolejny post.