czwartek, 18 września 2014

EKO, BIO, ORGANIC...

CZY EKO, BIO, ORGANIC TO TO SAMO? 

Te trzy terminy oznaczają tak naprawdę to samo.

Nie ma różnicy jeśli chodzi o żywność ekologiczną organic to z ang. ekologiczny, słowa bio, eko, są zastrzeżone wyłącznie do produktów wytworzonych zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Podstawą jest certyfikacja (nr i nazwa jednostki certyfikującej) na opakowaniu i certyfikat producenta. Certyfikaty powinny być do wglądu w sklepie do każdego z produktów.Jednakże  takie  terminy powinny pojawić się tylko i wyłącznie na produktach, które zostały wyhodowane bez nawozów sztucznych i pestycydów. 


Dalej rośliny hodowane na fermach ekologicznych nie mogą być modyfikowane genetycznie, testowane na zwierzętach i produkowane z użyciem konserwantów, których pochodzenie nie jest naturalne. Produktami ekologicznymi, bio lub organicznymi tak naprawdę mają prawo być nazywane tylko te, których hodowla lub produkcja określona jest specjalnym dekretem unijnym.Oznacza to, że np. uprawy ekologiczne, które mają odpowiednie certyfikaty są ściśle nadzorowane i bardzo często przechodzą drobiazgowe kontrole.
W rzeczy samej, produkty ekologiczne zawierają znacznie mniej środków chemicznych, niż te, które zostały wyhodowane czy wyprodukowane w tradycyjny sposób. Zawierają więcej witamin, mikroelementów (które nie są wypłukiwane np. przez nawozy sztuczne) itd. Zwierzęta hodowane w gospodarstwach ekologicznych, karmione są naturalnymi paszami, a nie tymi przetworzonymi itd. I to tyle, albo aż tyle. Ot i cała sprawa.
Dlatego kupując coś, co ma oznaczenie eko, bio czy organic, wczytajmy się w etykietę, sprawdźmy co dany produkt ma w składzie, gdzie i jak powstał i w jaki sposób został wyprodukowany. Warto poświęcić temu chwilę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Liczę na to, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie w komentarzach możecie przesyłać opinie, pytania na @ i nowe sugestie na kolejny post.