Te trzy terminy oznaczają tak naprawdę to samo.
Nie ma różnicy jeśli chodzi o żywność ekologiczną organic to z ang.
ekologiczny, słowa bio, eko, są zastrzeżone wyłącznie do produktów
wytworzonych zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Podstawą jest
certyfikacja (nr i nazwa jednostki certyfikującej) na opakowaniu i
certyfikat producenta. Certyfikaty powinny być do wglądu w sklepie do
każdego z produktów.Jednakże takie terminy powinny pojawić się tylko i wyłącznie na produktach, które zostały wyhodowane bez nawozów sztucznych i pestycydów.
Dalej rośliny hodowane na fermach ekologicznych nie mogą być modyfikowane
genetycznie, testowane na zwierzętach i produkowane z użyciem
konserwantów, których pochodzenie nie jest naturalne. Produktami
ekologicznymi, bio lub organicznymi tak naprawdę mają prawo być nazywane
tylko te, których hodowla lub produkcja określona jest specjalnym
dekretem unijnym.Oznacza to, że np. uprawy ekologiczne, które mają odpowiednie
certyfikaty są ściśle nadzorowane i bardzo często przechodzą
drobiazgowe kontrole.
W rzeczy samej, produkty ekologiczne zawierają znacznie mniej środków
chemicznych, niż te, które zostały wyhodowane czy wyprodukowane w
tradycyjny sposób. Zawierają więcej witamin, mikroelementów (które nie
są wypłukiwane np. przez nawozy sztuczne) itd. Zwierzęta hodowane w
gospodarstwach ekologicznych, karmione są naturalnymi paszami, a nie
tymi przetworzonymi itd. I to tyle, albo aż tyle. Ot i cała sprawa.
Dlatego kupując coś, co ma oznaczenie eko, bio czy organic, wczytajmy
się w etykietę, sprawdźmy co dany produkt ma w składzie, gdzie i jak
powstał i w jaki sposób został wyprodukowany. Warto poświęcić temu
chwilę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Liczę na to, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie w komentarzach możecie przesyłać opinie, pytania na @ i nowe sugestie na kolejny post.