sobota, 6 grudnia 2014

BŁONNIK - MENU ŁADNEGO BRZUCHA

Prawdopodobnie bardzo często słyszycie o błonniku, jest wszechobecny w reklamach, czasopismach czy na półkach sklepowych. Ale czy wiecie dlaczego dzięki niemu łatwiej zgubić nadprogramowe kilogramy z brzucha?

Z badań klinicznych wynika, że dieta bogata w produkty zawierające błonnik jest najskuteczniejsza w walce o płaski brzuch. Dlaczego tak jest? Dlatego, że trzeba go dłużej żuć, ale daje większe i dłuższe uczucie sytości, a także hamuje apetyt na słodycze.

Błonnik (włókno pokarmowe) to związki, które są budulcem roślin.
Zalecana dawka dla kobiet to 25 g (do 50 roku życia), dla mężczyzn - 38 g
Powyżej tego wieku dla kobiet 21 g, dla mężczyzn 30 g. Na śniadanie najlepiej wybierać pieczywo zawierające 2 g lub więcej błonnika w kromce (chleb żytni razowy, pumpernikiel, chleb razowy z ziarnami słonecznika). Warto również od czasu do czasu zjeść musli. Najważniejsze jest przejście na pełne ziarna (pełnoziarnista mąka, makaron, kasza gryczana, razowa kasza kuskus). Do dań należy dodawać świeżych lub mrożonych warzyw. Warto jeść więcej fasoli, grochu i soczewicy ( w przypadku problemów ze wzdęciami lepiej zamienić je na fasolkę szparagową lub groszek cukrowy). Równieżowoce i orzechy będą potrzebne w diecie opartej na wysokiej dawce błonnika.

A gdzie można znaleźć błonnik?

 WARZYWA
brokuły gotowane      szklanka  5,1
brukselka gotowana   szklanka  4,1
groszek cukrowy        szklanka  8,8
karczoch gotowany     średni     10,3
marchew surowa        średnia    1,7
rzepa gotowana          szklanka  5,0
słodka kukurydza        szklanka  4,2
gotowana
ziemniak ze skórą       średni      2,9
pieczony      
OWOCE
banan            średni      3,1
figi suszone    2 średnie  1,0
gruszka          średnia     5,5
jabłko             średnie     4,4
maliny            szklanka    8,0
pomarańcza    średnia      3,1
rodzynki         2 łyżki        1,0
truskawka      1 i 1/4 szkl  3,8
ROŚLINY STRĄCZKOWE, ORZECHY I NASIONA
czarna fasola gotowana    szklanka   15,0
groch gotowany               szklanka   16,3
fasolka po bretońsku        szklanka   10,4
migdały                           ok. 20       33,5
pistacje                           ok. 50        2,9
soczewica gotowana         szklanka    15,6
ziarna słonecznika            1 i 1/4 szkl 3,9
ZIARNA ZBÓŻ I MAKARON
brązowy ryż gotowany      szklanka     3,5
chleb razowy                    kromka      2
chleb żytni                        kromka      2
kasza jęczmienna              szklanka    6,0
perłowa gotowana
makaron spaghetti             szklanka    6,2
pełnoziarnisty gotowany
płatki owsiane gotowane     szklanka    4,0
popcorn                            3 szklanki   3,5

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Liczę na to, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie w komentarzach możecie przesyłać opinie, pytania na @ i nowe sugestie na kolejny post.