Wegańska, gorąca czekolada a jakżeby inaczej z dyni! Jest naprawdę pyszna, za sprawą mieszanki korzennych przypraw aromatyczna i rozgrzewająca, a za sprawą daktyli i przecieru z dyni gęsta i słodka.
Składniki:
(na 4 filiżanki)
- 2 szklanki mleka roślinnego
- 1 szklanka przecieru z dyni
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do dyni na słodko*
- 3 łyżki kakao
- ¼ szklanki namoczonych wcześniej w ciepłej wodzie i zmiksowanych daktyli
- Szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy. Następnie przelewamy do garnuszka i zagotowujemy ciągle mieszając.
Dodajemy z dodatkową porcją mleka roślinnego i jeśli ktoś lubi bardziej słodką czekoladę, odrobinę syropu z agawy lub daktyli lub klonowym.
*Przyprawa do dyni na słodko:
1 część mielonych goździków, 2 części mielonego imbiru, 2 części mielonej gałki muszkatołowej, 8 części cynamonu.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Liczę na to, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie w komentarzach możecie przesyłać opinie, pytania na @ i nowe sugestie na kolejny post.