piątek, 21 listopada 2014

GORĄCA CZEKOLADA TYPU WEGAŃSKA

Wegańska, gorąca czekolada  a jakżeby inaczej z dyni! Jest naprawdę pyszna, za sprawą  mieszanki korzennych przypraw  aromatyczna i rozgrzewająca, a za sprawą daktyli i przecieru z dyni gęsta i słodka.

Składniki:
(na 4 filiżanki)
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 szklanka przecieru  z dyni
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do dyni na słodko*
  • 3 łyżki kakao
  • ¼ szklanki namoczonych wcześniej w ciepłej wodzie i zmiksowanych daktyli
  • Szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy. Następnie przelewamy do garnuszka i zagotowujemy ciągle mieszając.
Dodajemy z dodatkową porcją mleka roślinnego i jeśli ktoś lubi bardziej słodką czekoladę, odrobinę syropu z agawy lub daktyli lub klonowym.
*Przyprawa do dyni na słodko:
1 część mielonych goździków, 2 części mielonego imbiru, 2 części  mielonej gałki muszkatołowej, 8 części cynamonu.

Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Liczę na to, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie w komentarzach możecie przesyłać opinie, pytania na @ i nowe sugestie na kolejny post.