Miałam okazje skosztować koziego sera zawiniętego w liściach z kasztanowca - ser Banon. Mmmmmm niebo w gębie. To kremowy ser niepasteryzowany z naturalną skórką. dostępny w formie małych krążków.
Ser podczas produkcji zanurzony jest w alkoholu, a następnie owinięty liśćmi kasztanowca. Dzięki zawinięciu w liście ten młody ser zachowuje swój lekko kwaśny i wilgotny smak z delikatną nutą świeżych warzyw i wina. Wraz z dojrzewaniem sera, na górnej i dolnej powierzchni liści powstaje nalot niebieskiej i szarej pleśni i drożdży, co ma decydujące znaczenie dla smaku. Gdy liście zbrązowieją ser jest już dojrzały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Liczę na to, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie w komentarzach możecie przesyłać opinie, pytania na @ i nowe sugestie na kolejny post.